Korsbåndskirurgi

Av de mange kneskader som kan oppstå, er korsbåndskade den vanligste.
Noen hunderaser er disponert for korsbåndskader, som labrador og rottweiler, men vi ser det på alle raser og også en sjelden gang på katt.

En korsbåndsskade kan oppstå av flere grunner. I noen tilfeller vil det kunne vær et resultat av et tilfeldig traume en feilvridning i kneet gjerne på glatt underlag eller en atletisk skade hos en ellers sunn og frisk hund. Overvektige hunder er definitivt mer utsatt for denne type skade, da overvekt gjør at dyret bærer mer vekt på leddene sine og ofte gir svekkede ledd.

Kort om kneets anatomi hos hunden:Kneet, består av patella (kneskålen), menisker, og en rekke leddbånd som forbinder femur (lårbeinet) til tibia (legg bein). Kneet har to vesentlige stabiliserende leddbånd som krysser hverandre inne i kneleddet. De kalles det kraniale (fremre) korsbånd og det kaudale (bakre) korsbånd.

Hundens kne er anatomisk utformet på en slik måte at det blir et konstant stress på korsbåndet. Korsbåndet er et ligament inne i knelleddet som sørger for stabilitet ved å holde femur (låretbeinet) og tibia (leggbeinet) sammen. Hvis korsbåndet ryker vil en få smerter i leddet og en ustabilitet som resulterer i en klassisk ”skuffebevegelse”.
En korsbåndsskade er et resultat av en delvis eller fullstendig ruptur. Det kraniale (fremre) korsbånd er oftest affisert. Korsbåndet er sammensatt av mange tynne fibre som til sammen gir det styrke. En delvis ruptur skjer når en del av disse fibrene blir skadet uten at ligamentet ryker tvers av. Dette gir smerte og halthet på affisert bakbein, men ikke en tydelig ustabilitet. Haltheten skyldes inflammasjon i kneet og vil ofte være mindre uttalt og av og til mer eller mindre bort etter en kortere periode. Men de negative prosessene i kneet er i gang og det er svært viktig å diagnostisere denne skaden så tidlig som mulig for å kunne sørge for et best mulig resultat. Hvis en skade forblir ubehandlet, vil arthrose/leddgikt forandringene begynne ganske raskt noe som vil gi halthet, ubehag og et dårlig utfall på lang sikt .
Når korsbånd ryker tvers av, vil kneet bli ustabilt og tibia kunne skyves fritt fram og tilbake under lårbeinet. Dette resulterer i en akutt smerte, tydelig halthet og unormal gange.

Diagnostisering av korsbåndskade:Hvis en kneskade er mistenkt, vil veterinæren se etter en fremre(kranial) skuffebevegelse. Dette innebærer å manipulere lårbein og tibia for å kjenne etter/påvise ustabilitet. Røntgenbilder utføres ofte også. Dette for å se etter inflammasjon, sekundære forkalkninger og eventuelt andre samtidige skader i kneet. I noen få tilfeller vil dunne være behov for mer avansert diagnostikk, slik som artroskopi eller MRI.

Kirurgisk behandling av korsbåndsskade:
Det er ulike kirurgiske tilnærminger. Hver med sine fordeler og ulemper.
Metoden anbefalt for lette, mindre hunderaser er ”den ekstrakapsulære teknikk”. Den innebærer å fjerne det skadde ligamentet og feste et sterk syntetisk bånd som erstatter korsbåndets funksjon. Vevet i kneet leges over noen måneder og båndet vil til slutt nedbrytes, men på den tiden forventes at kneet er blitt stabilt og smertefritt.

For middels store og store hunderaser er TPLO å foretrekke. Denne kalles TPLO (tibial plato leveling osteotomi). Dette er en betydelig mer kompleks prosedyre enn den ekstrakapsulær metoden.Moss Dyreklinikk kan tilby TPLO kirurgi for behandling av korsbåndsskader TPLO teknikken endrer mekanismen av kneleddet, slik at det fungerer uten korsbånd.
Inngrepet består i å legge et spesielt kutt i toppen av leggbeinet/tibia (tibial platå) og deretter rotere platået slik at vinkelen endres. Deretter festes platået med en metallplate og skruer slik at det holdes på plass. Over noen måneder vil platået gro fast i sin nye posisjon. Teknikken er mer krevende og dyrere, men vil på lang sikt gi et bedre resultat for de større rasene.

Som du kan se på bildet(kommer), er vinkelen mellom femur (øverste knokkel), og tibia (underste knokkell) vinkelrett. Under aktivitet glir femur bakover og nedover den tibial skråningen. Femur tvinger da tibia fremover og forårsaker et konstant stress på korsbånd.
TPLO inngrepet avlaster spenningen på korsbåndet ved å endre vinkelen av tibial skråningen.
Teknikken kan brukes både på delvis ruptur og fullstendig ruptur av den kraniale korsbånd.

Risikoen for at korsbåndet ryker øker hvis hunden din er overvektig, og/eller har en svært bratt tibial skråning. Man kan se korsbåndsskade på alle raser i alle aldre, men er hyppigst forekommende på store, unge aktive hunder slik som for eksempel rottweiler.

Etter operasjon
En postoperativ hvileperiode på åtte uker, der hunden din holdes i ro og trener opp det opererte benet på en kontrollert måte, er avgjørende for at det skal gro uten komplikasjoner. I tillegg er fysioterapi å anbefale og svært viktig for å bygge opp igjen muskelmasse som ofte redusert etter slike skader. Vi hjelper deg med treningstips og klinikken inkluderer alltid to timer orientering etter operasjonen for veiledning.