Artroskopi

Artroskopi er en minimalt invasiv inngrep som gjør det mulig for veterinæren å undersøke innsiden av et ledd, stille en sikker diagnose, og ikke minst samtidig reparere problemet.

Inngrepet utføres ved to små kanaler inn til leddet. Når snittet er gjort, føres et instrument, et artroskop, mindre enn en blyant inn i leddet. Dette artroskopet inneholder både fiberoptiske kabler som belyser inni i leddet og spesielle linser for å forstørre strukturene. Et digitalt kamera tar bilder og sender dem til en skjerm, slik at kirurgen kan undersøke leddet med meget gode detaljer.

Fordi artroskopi er mindre invasivt enn åpen leddkirurgi, vil det gi betydelig mindre vevskade og arrdannelse i og rundt leddet. Dette resulterer i bedre prognose, mindre postoperative smerter, mindre behov for medisiner i etterkant. Dette gjør også rekonvalesensperioden betydelig kortere, og pasientene blir vanligvis raskere fysisk aktive igjen.

Artroskopi gir kirurgen bedre og mer detaljert inntrykk av brusk og leddbånd i leddet enn det som kan oppnås med konvensjonelle operasjoner, røntgen og til og med magnetisk resonans imaging (MRI).

Noen av de leddsykdommer som kan diagnostiseres og behandles med artroskopi er

• OCD (osteo chondrosis dissicans)
• FCP (fragmentert processus coronoideus)
• Chondromalasi,
• ligament, sener og menisk skader.